Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Island

Island je stát na stejnojmenném ostrově v severní části Atlantského oceánu. Jeho hlavní město je Reykjavík. Země s chladivým názvem se rychle stává jednou z nejžhavějších evropských destinací.

Za svoji popularitu vděčí Island především svým přírodním krásám, jako jsou ledovce, termální prameny, gejzíry, aktivní sopky, horstva a rozlehlá lávová pole. Kromě toho všeho má Island také bohatou historii a lidové tradice.

Island se vyznačuje překrásnou okouzlující přírodou, která je téměř nedotčena civilizací. Lesy tu pokrývají pouhé 2 % území ostrova. Přesto tu ale najdete velmi zajímavé druhy rostlin a živočichů, které návštěvníky okouzlí svou přirozenou krásou. Na Islandu bylo založeno několik národních parků a rezervací, aby ochraňovaly tady obzvláště cennou faunu a flóru. Téměř po celém ostrově při toulkách přírodou můžete vidět mohutné toky řek, dravé bystřiny, vodopády, malé potůčky a divoké kaskády. Voda často vytváří různé prolákliny a kaňony. Na Islandu je celkem 49 samostatných ledovců, z toho je jich 5 větších než 100 km2. Nejvýznamnější a také nejznámější je ledovec Vatnajokull, který zabírá území o rozloze 8 300 km2.

Botanické zahrady mají na Islandě velmi výjimečné postavení. Islanďané si totiž váží každého rostoucího stromu. Na ostrově roste jediný islandský strom – bříza svalcová. Téměř všechny dřeviny mohou vyrůstat do výšky pouze maximálně 20 m a to na místech chráněných větrem. Úkolem botanických zahrad je najít rostliny, které by se mohly pěstovat na Islandu.

Jihozápad země, to je zejména Reykjavík, dejme tomu s katedrálou Hallgrímskirkja, či vodárnou Perla, jejíž prostory slouží i jako kulturní a výstavní zařízení. Slavná Modrá laguna - termální koupaliště v blízkosti geotermální elektrárny - je skutečným pojmem.

Ságami opředený Skálholt, historické, kulturní a teologické místo Islandu je také jednou z dominant jihozápadu. Samozřejmě nelze opomenout na Heklu (1491 m n. m.), jednu z nejznámějších činných sopek. Výstup na ni je ztížen ostrou lávou, a dokonce hrozí propadnutí do lávových tunelů. Avšak právě vyvřeliny a ledovcové pole jí dávají neopakovatelné kouzlo.

Turistická sezóna začíná na Islandu začátkem června. V některých oblastech, ve vnitrozemí, jsou všechny cesty v tomto období ještě pod sněhem. Informujte se proto na turistických informacích o průjezdnosti cest. Hotely se zavírají již na konci srpna, snižuje se počet spojů autobusem, a od poloviny září jsou téměř všechna turistická místa již nepřístupná.

Pokud se vypravíte na Island nikoli letecky, ale zvolíte lodní dopravu, třeba z norského Bergenu přes Shetlandské a Faerské ostrovy, doplujete asi po dvou dnech k východnímu pobřeží, do Seydisfjörduru. Cestujete-li autem, nebo coby výprava autobusem, můžete nyní ostrov objet ve vlastním, a navštívit tak Island v kostce. Na zdánlivě malém území naleznete takovou různorodost, jako téměř nikde jinde. Island Vám možná přijde drsný a strohý, možná přívětivý a stále živý. Každý návštěvník Islandu ovšem shledá to, že Island je především naprosto jedinečný.

Mezi nejznámější islandské perly patří:
Modrá laguna
termální lázně skryté v černé lávě mezi letištěm a Reykjavíkem, mléčně modrý bazén s teplou mořskou vodou plnou minerálů, pára z nedaleké geotermální elektrárny, bílé křemičité bahno. Může zde být plno a vstupné není levné, jinde na světě však nemá obdoby.

Geysir
všechny ostatní gejzíry na světě mají jméno podle tohoto "Velkého Gejzíru", který poprvé vytryskl ve 14. století do výše 80 m. Zčásti kvůli zaházení kameny a odpadky turisty přestal v 50. letech tryskat, po zemětřesení v roce 2000 však obnovil činnost.

Gullfoss
vodopád padající z výšky 32 m do příkrého kaňonu. Zvláště za slunných dnů se nad vodopádem vytváří lesklá duha a místo vypadá opravdu magicky.

Hallgrímskirkja
působivá katedrála v Reykjavíku, postavená z betonu, jejíž zvonice je viditelná ze vzdálenosti 20 km. Slouží i jako vyhlídková věž, před kostelem socha Leifa Erikssona, dar USA k 1000. výročí islandského parlamentu.

Národní park Skaftafell
160 000 návštěvníků ročně navštíví toto území rekordů: nejrozlehlejší evropský národní park, největší ledová pokrývka na světě s výjimkou pólů. Traily vedou kolem hřmících vodopádů, pokroucenými březovými lesy a přes ledovce.

Mývatn a okolí
I u čtvrtého největšího islandského jezera Mývatn je vidět, že se zde sopečná činnost „vyřádila.“ Samotné jezero je velice členité, poseté mnoha ostrůvky a výběžky, naopak přilehlá souš je plná dalších menších vodních ploch.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 043 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko