Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Skaftafell

Na území o rozloze 4800 km2 se na Islandu rozkládá velký národní park Skaftafell, pro který je charakteristická rozmanitá krajina plná zeleně, vodopádů, říček a ledovců. Jde o zelenou oázu uprostřed šedé a jednotvárné pustiny pokrývající jih ostrova.

Tento národní park se stal největším turistickým lákadlem Islandu. Protíná jej horský hřeben Skaftafellsheiδi v délce 1700 km2. Park je situován na úpatí ledovce Vatnajökull, který je se svými 8000 km2 třetím největším ledovcem v zemi. Svou rozlohou je třikrát větší než Lucembursko. Hluboko do parku zasahují ramena dalších ledovců – Skeiδarárjökull, Skaftafelsjökull na východě a Morsárjökull na západě. Ledovcové jazyky postupem času vytvořily morény z písku, štěrku a skal. Z těchto jazyků stékají mohutné ledovcové proudy jako třeba Skeiδará, Morsá nebo Skaftafellsá.

V roce 1996 pod ledovcem Vatnajökull vybuchla sopka, což způsobilo roztátí ledu v nižších polohách ledovce. Nahromadilo se zde 43 tisíc m3 vody, která si pak obrovskou silou razila cestu řečištěm Skeiðará k moři. Obrovské množství vody tak strhlo s sebou vše, co stálo v cestě. Ještě dnes jsou zde vidět pozůstatky této ničivé síly.


Autor: Rosino

V této oblasti se vyskytují na Islandu neobvyklé a rozmanité rostlinné druhy. Vyskytují se zde dokonce lesy, což je na ostrově něčím opravdu výjimečným. Lesy se tak staly domovem mnoha druhů vzácných ptáků, kteří v nich hnízdí. Z více než 30 ti druhů jmenujme například drozda cvrčalu, bekasína, lindušku lesní, či střízlíka obecného. Rovina Skeiδarársandur je navíc významnou líhní chaluh velkých. Na skalnatých nepřístupných stěnách a útesech je možné vidět hnízda sokolů a krkavců. Unikátní je například les Bćjarstaδaskógur, který ukrývá mohutné velké břízy, které se nevyskytují nikde jinde na ostrově.

Cílem národního parku je také ochrana horského masívu Öraefajökull s nejvyšší horou Islandu Hvannadalshnúkur měřící 2120 metrů nad mořem. Hora tak poskytuje parku dokonalé závětří, proto zde panuje teplejší a také slunečnější mikroklima oproti zbytku ostrova.

Jedněmi z prvních lidí, kteří vstoupili na islandskou pevninu, byli v roce 874 kolonisté v čele s Ingólfurem Armarsonem. V té době byl ostrov ještě z větší části porostlý menšími březovými lesy. Až do 14. století zde totiž panovalo mírné podnebí a horské svahy tak byly pokryté rozlehlými a hustými lesy a kolem pobřeží se rozprostíraly louky plné pestrobarevných květin. Zdejší úrodná půda byla dokonce vhodná pro pěstování obilí a ledovce zdaleka nedosahovaly takových rozměrů, jako je tomu dnes. Dokladem toho jsou staré kmeny a zbytky kořenů, které zůstaly v řekách Skeiδaráδur a Skaftafellsá. Jde tedy o důkaz, že na místech, které jsou dnes pokryty ledovcem, bývaly před 600 lety zelené lesy.


Autor: Rosino

Národní park byl vyhlášen v roce 1967, čímž bylo zakázáno využívat zelené plochy k pastvě. Tím se sem vrátila původní pestrá vegetace, jako například děhel lesní, šicha černá, vřes obecný nebo hrachor pobřežní. V období kolem letního slunovratu, kdy je dostatek světla i v noci je možné vidět nad loukami poletovat pestré motýly.

Turisticky velmi atraktivním místem je oblast kolem vodopádu Svartifoss, který je sice jen 8 metrů vysoký, ale nesmírně hezký. Ze svahu, ze kterého vodopád spadá, visí vícehrané černé čedičové sloupy, které připomínají otočené píšťaly varhan. Z vyhlídky nad vodopádem se naskýtá jedinečný pohled na vysokohorský hřbet Skaftafellsheiδi. Ten je ideálním místem pro podnikání pěších výletů. Je totiž protkán množstvím značených cest.

V dolní části parku byl u silnice vybudován rozsáhlý kemp, kde najdete vše potřebné pro pobyt. Je zde také parkoviště a informační středisko. Do národního parku není povolen vjezd vozidel. Zbývá tedy se jen rozhodnout, kterou turistickou trasu parkem zvolíte – možností je mnoho, od menších okruhů až k velkým výletům. Dostat se můžete až k nejvyšším místům, která nejsou ještě zaledněná – v takovém případě se jedná o celodenní výlety. Národní park Skaftafell je bezesporu turistickým cílem číslo jedna.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 030 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko