Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Než se vydáte na Island - užitečné tipy a rady

Pokud plánujete cestu na Island, následující tipy a rady by vám měly pomoci správně se sbalit tak, abyste měli s sebou vše potřebné. Poradíme vám, jak je vhodné se obléci, co s sebou vzít a co naopak zbytečně nebrat, kde a co nakupovat nebo kde si pronajmout automobil, pokud cestujete bez cestovní kanceláře na vlastní pěst.

Doprava
Na Island se můžete z kontinentální Evropy dostat buď letadlem na mezinárodní letiště v Keflavíku, nebo lodí přes Norsko a Faerské ostrovy. V posledních letech létá na Island z Berlína, Frankfurtu či Varšavy nízkonákladová společnost Iceland Express, s níž vás při zakoupení 3 měsíce dopředu vyjde letenka na zhruba 12 tisíc korun. Zkontrolujte si platnost pasu, i při běžné turistické návštěvě jej musíte mít platný ještě po 3 měsíce od vstupu do země. Pokud jste již dosáhli plnoletosti, můžete mít v zavazadle 200 ks cigaret či 250 gramů tabáku. Jste-li starší dvaceti let, můžete si s sebou vzít také litr lihovin, litr vína nebo 6 litrů piva. Omezení na potraviny jsou 3 kilogramy na osobu. Na ostrov se nesmějí dovážet čerstvé potraviny jako maso, mléko, mléčné výrobky či vejce.

Automobil
Pokud nechcete být odkázáni na linkové autobusy a chystáte se pronajmout si na Islandu automobil, připravte se na poněkud vyšší ceny než u nás, každý návštěvník ostrova však brzy pochopí, že s nižšími cenami by autopůjčovny brzy prodělaly kalhoty. Většina turistů totiž dává přednost vozům s pohonem na čtyři kola, který je zejména na "silnicích" ve vnitrozemí nezbytností. Jízda kamenitým a prašným terénem s mnoha brody či jízdou korytem řek dává autům pořádně zabrat. Hlavní okružní silnice č. 1 je sice sjízdná i obyčejným vozem, i ta se však na mnoha místech mění v prašnou štěrkovou cestu. Pokud hodláte nechat si převézt na Island vlastní automobil, pak je třeba si uvědomit, že na pumpách načepujete jen 95oktanový benzín nebo naftu, jiné druhy paliv zde nenajdete.

Se 4WD vozem jezděte na asfaltových cestách na dvoupohon, při jízdě terénem přepněte náhon na všechna čtyři kola a před přejížděním brodů automobil zcela zastavte a přepněte na 4WD-L. Řeky přejíždějte pomalu, pokud bude voda stříkat vysoko kolem vás, hrozí, že nateče do motoru a zničíte jej - a na takovou závadu se nevztahuje pojištění! Pokud zvolíte klasický vůz, nevydávejte se s ním do vnitrozemí, neboť ani tady vám v případě nehody či závady nebude platit pojištění sjednané v půjčovně. Před některými obtížnějšími brody najdete ceduli s instrukcemi, jak je přejet, návod si vždy pořádně přečtěte.

Většina islandských půjčoven zveřejňuje nabídku automobilů i s cenami na svých internetových stránkách, vyplatí se však kontaktovat půjčovny e-mailem či telefonicky a vyjednat si s časovým předstihem zajímavou slevu. Pokud cestujete jen ve dvou, ideálním nejlevnějším vozem s pohonem na čtyři kola je Suzuki Jimny, které dle našich zkušeností nejlevněji nabízí společnost SAGA (www.saga.is), a to za 7500 ISK na den - ovšem tato cena je usmlouvaná po e-mailu, suma na webových stránkách byla o něco vyšší.

Přibalte si několik CD s oblíbenou hudbou - v neobydlených oblastech totiž nenaladíte jedinou rozhlasovou stanici a dlouhé přejezdy automobilem, které většinou disponují CD přehrávačem, vám hudba určitě zpříjemní.

Sezóna
Ideální dobou pro cestu na Island je období od května do září. Zatímco v květnu a červnu zde spadne nejméně srážek, v červenci a srpnu je zase nejtepleji – nejvyšší průměrná teplota se během prázdnin ve dne pohybuje kolem 12-13 stupňů Celsia. Plánujete-li cestu do vnitrozemí, vydejte se na ostrov raději až koncem června, abyste měli jistotu, že všechny cesty jsou již otevřeny.

Oblečení a obuv
Jedno severské přísloví praví, že neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečení lidé. Na Islandu často prší i v letních měsících, a kvůli silnému větru nezřídka nikoliv vertikálně, ale horizontálně. V noci se pak i na přelomu června a července můžete setkat s mrazíky, a tak určitě nepodceňte nákup vhodného oblečení v některém z outdoorových obchodů. Na výlety i na spaní oceníte termotrička a termospodky. Nejezděte bez mikiny z fleecu či jiného podobného materiálu, nepromokavé větrovky a nepromokavých či alespoň turistických kalhot z rychleschnoucího materiálu. Sezóna začíná na Islandu v květnu a trvá do září - také v těchto měsících se vám může stát, že budete vděčni za čepici, šálu a rukavice! Před odjezdem rovněž nezapomeňte zkontrolovat stav vaší pláštěnky, deštník ale nechejte doma, ve větru by si s nepříznivým počasím příliš neporadil.

Pořiďte si i kvalitní obuv - užijete minimálně jedny pohorky či kotníkové goretexové boty, vhodné je přibalit ještě jedny boty náhradní, kdyby vám ty první promokly, případně jste zničili na ostrých lávových kamenech jejich podrážku. Do bot si zakupte termoponožky. Hodit by se vám však mohly i vietnamky. Proč? To se dozvíte v následujícím odstavci.

Ačkoliv je na Islandu i v létě zima, nezapomeňte plavky! Island je vyhlášený koupáním v termálních bazénech, lázních i přírodních jezírcích či potocích s teplou vodou. Termální koupaliště najdete téměř v každé vesnici či v kempu, své jedinečné kouzlo pak mají přírodní nádržky a prameny, kterých je v zemi nesčetně mnoho. Přibalte i sluneční brýle a opalovací krém - když vysvitne sluníčko, slušně opaluje.

Kempování a jiné ubytování
Pokud se chystáte stanovat, jeďte jen s kvalitním nepromokavým stanem s kovovými kolíky, které snadno zatlučete i do kamenitějšího terénu. Spacák by měl být alespoň do nula stupňů, samozřejmostí je karimatka. Co můžete s klidnou hlavou nechat doma, je baterka. Během léta je světlo v podstatě po celých 24 hodin a ani uprostřed hluboké noci, kdy se lehce setmí, si nebudete muset svítit. Chystáte-li si sami vařit, bez problémů seženete na Islandu na větších benzínových pumpách bombu jak na český vařič VAR2, tak třeba na kompatibilní značku Coleman. Nezapomeňte na ešus, nůž a lžíci. Vhod vám jistě přijde také termoska, i za slunného počasí může být během dne vlezlá zima a teplý čaj příjemně zahřeje.


Foto: Kemp Kerlingarfjool

Kempovat se na Islandu dá jak v kempech, tak ve volné přírodě, ovšem pozemky jsou často soukromým majetkem a je třeba se domluvit s majitelem. Kempy však nejsou příliš drahé (cca 150-200 Kč na osobu/noc), jsou čisté, nabízejí toalety s nikdy nechybějícím toaletním papírem a umývárny či sprchy s tekutým mýdlem. I tyto dvě hygienické potřeby směle nechejte doma.

Pokud nechcete nocovat ve stanu, nabízí Island bohatou síť ubytování "ve vlastním spacáku" v různých chatkách či hostelech, což je ideální kompromis mezi levným kempováním a drahými hotely.

Turistika
Na kratší i delší výlety určitě oceníte menší batůžek, kam je nutné zabalit jídlo, pití, náhradní tričko či ponožky, pláštěnky a podobně. Hodit se vám bude na mnoha místech dalekohled - ať už v horách, kde si díky němu ušetříte hledání kolíku vašeho treku, nebo při pozorování zvířat, zejména ptáků.

Mapy nemusíte shánět v Česku, seženete je bez problémů přímo na Islandu. Na letišti a v informačních střediscích zakoupíte podrobné mapy většiny islandských oblastí, v národních parcích pak většinou mají připravené mapky s průvodcem dané oblasti. Průvodce si však minimálně jednoho kvalitního zakupte již u nás, ideálně obsáhlou knihu Iceland od Lonely Planet, kde najdete všechny informace, jež vám usnadní plánování cesty i spontánní rozhodování změny trasy během pobytu.

Elektronika
Většina území ostrova je pokryta signálem GSM, proto si s sebou vezměte pro krizové situace mobilní telefon s nabíječkou (elektrický proud je i ve vnitrozemí, někde však funguje jen během noci a brzy ráno). Vzhledem k nádherným scenériím nešetřete na velkokapacitní paměťové kartě do digitálního fotoaparátu a filmech do klasických foťáků. Stejně tak pro jistotu zakupte i náhradní baterie, kdyby náhodou v pustině nebylo kde ihned nabít. Adaptér do zásuvek není potřeba, jsou kompatibilní s těmi českými.

Měna
Islandské koruny není třeba měnit už v ČR, stačí vám eura či dolary, které směníte na letišti a v bankách či směnárnách větších měst. Určitě si však nezapomeňte vzít platební kartu, Islanďané si svůj život bez ní si údajně nedovedou představit a platí s ní téměř vše a všude. Pokud nakoupíte suvenýry za více než 4000 ISK, nechejte si vrátit daň. Cash tax refund je možný v informačních centrech nebo na letišti.

Jídlo
Oblíbeným obchodem s potravinami, kde nejsou ceny tak závratné, jak se zdá na mnoha místech ostrova, je supermarket Bonus s logem v podobě růžového prasátka. Běžné potraviny zde zakoupíte jen o něco málo dráže než v Česku. I tak se ale připravte na vyšší sumy za chléb, máslo nebo sýry. Velmi draze se jí v restauracích, ochutnávku tradičních islandských chutí by však neměl vynechat alespoň jednou za pobyt žádný turista. Co vám na Islandu rozhodně nebude chybět, je káva. Tu tady čepují na mnoha místech zdarma.

Pojištění
Před cestou na Island se určitě nezapomeňte pojistit, neboť nikdy nevíte, co se vám může zejména v horách stát. A platit si lékaře se své vlastní kapsy by vás vyšlo velmi velmi draze.

Autor: Eva Vychodilová
Cestopis Desetidenní putování barevným Islandem

Článek byl zobrazen 49 606 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko